Pijn bij het vrijen

Seksualiteit moet vooral leuk en plezierig zijn. Helaas wordt dat plezier soms verstoord door pijnklachten bij het vrijen. Dat komt vooral voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen er last van hebben. De medische term hiervoor is dyspareunie.

Deze pijn bij de vrouw kan verschillende oorzaken hebben. Een té kort voorspel is vaak een belangrijke oorzaak maar vrouwen hebben vaak ook een droge vagina ondanks voldoende opwinding. Uit onderzoek blijkt dat 36% van de vrouwen waarbij vaginale droogheid tijdens de geslachtsgemeenschap een rol speelt een sterk verminderd libido hebben.

bedroomangry

Prettige gemeenschap

Om comfortabel en zonder pijn gemeenschap te kunnen hebben, is het nodig dat de vagina voldoende vochtig is en de spieren rondom de vagina ontspannen zijn.
Bij de meeste vrouwen die last hebben van pijn bij het vrijen is juist aan één van deze twee belangrijke voorwaarden niet voldaan.

Het bewegen van de penis, vingers of een erotisch hulpmiddel in een vagina die niet vochtig is, kan pijnlijke schuurplekjes of wondjes veroorzaken. Een branderig gevoel is het gevolg. De kleine beschadigingen kunnen bovendien gemakkelijk infecteren en voor nog meer ongemak zorgen.

Dyspareunie kan nog vele andere oorzaken hebben, zoals verkramping van de vaginaspieren (vaginisme), diverse infecties (denk aan SOA’s en urineweginfecties), ziekten als Lichen Sclerosis, na een bevalling, maar ook kwaadaardige ziekten.

Het is daarom altijd raadzaam om voor die klachten een arts te raadplegen, zeker als na de behandeling de klachten blijven voortduren.

Wanneer u vermoedt dat een te droge vagina de oorzaak van uw pijnklachten is, dan zullen de helende en hydraterende effecten van hyaluronzuur in Hyalofemme vaginale gel snel tot herstel leiden.